Glossary coderen en verpakken

Geïntegreerde oplossingen voor het markeren en coderen van industriële verpakkingen

De verpakking is een onmisbaar en doorslaggevend onderdeel voor het commerciële succes van vrijwel elk product. Investeren in een goede verpakking komt de hele productie-, distributie-, verkoop- en consumptieketen ten goede. Binnen de industrie worden verpakkingen in gecentraliseerde productiecentra aangebracht, met hoge efficiëntie op het gebied van productie, opslag, distributie, identificatie en traceerbaarheid.

Verpakkingsbeslissingen kunnen rechtstreeks van invloed zijn op factoren zoals de kosten en de technologie die bij de fabricage en distributie wordt gebruikt. Een verpakking overtuigt de consument vaak van de manier waarop producten worden geconsumeerd. Er is een grondige kennis nodig om tot een succesvol ontwerp te komen en tegelijkertijd het product in de verpakking te behouden.

Primaire verpakking

Primaire verpakkingsetikettering kan rechtstreeks op het oppervlak van de verpakking worden afgedrukt, of op papieren of plastic etiketten worden gedrukt die vervolgens op het oppervlak worden aangebracht. Naast product- en merkinformatie moeten alle etiketten codes bevatten waarmee producten getraceerd kunnen worden, zodat producten met gebreken en besmette voedingsmiddelen kunnen worden teruggeroepen. Voor geneesmiddelen moeten unieke individuele codes worden gebruikt, zodat vervalste medicijnen kunnen worden herkend.

Secundaire verpakking

Etiketten op secundaire verpakkingen zijn bedoeld om de inhoud van de kartonnen verpakkingen, omhulsels of lading te identificeren en ervoor te zorgen dat de verpakking op de juiste plaats aankomt. Secundaire verpakkingen omvatten de productverpakkingen, hoezen voor meerdere verpakkingen, dozen en palletladingen met rekfolie. Ladingen kunnen in golfkartonnen verzendingsverpakkingen, of met folie in verzendeenheden worden verpakt.

Elk niveau van secundaire verpakking moet een identificatie van de inhoud bevatten, zowel in een voor mensen leesbare taal als met een streepjescode of 1D- en 2D-codering. Deze codes zijn vooral essentieel voor voedingsmiddelen. Grote supermarktketens en hypermarkets zullen geen zendingen met voedingsmiddelen accepteren die niet van deze codes zijn voorzien. Deze secundaire verpakkingsvereiste geldt ook voor andere producten, waaronder persoonlijke verzorgingsproducten, farmaceutische producten, cosmetica en chemicaliën.

De verpakkingsindustrie bestaat uit nationale bedrijven en grote multinationals die in staat zijn om wereldwijd aan de behoeften van markten te voldoen en universele normen voor kwaliteit, technologie, functionaliteit en trends te bepalen. Deze grote verpakkingsbedrijven worden gevormd door een complex ecosysteem van fabrikanten die veel aanbieden, waaronder:

  • Grondstoffen zoals kunsthars, staalplaat, cellulose, natriumcarbonaat, apparatuur en productverpakkingen
  • Productiemiddelen zoals hechtmiddelen, verf, kleurstoffen en coatings
  • Bijkomende producten zoals doppen, afdichtingen, linten, transport- en logistieke bedrijven, ontwerpers, bedrijven met consumptiegoederen, technische en secundaire training, laboratoria, I&D en regelgevende instanties

04-cartoning-machine
KartonneermachinesDirect contact

Voor Advies en Aanschaf van Nieuwe Systemen bel ons op: +31-85-8882-468

Voor een keuzemenu, belt u alstublieft: 0345 – 636 500

Kies 1 voor advies en aanschaf van nieuwe systemen
Kies 2 voor technische vragen of storingen
Kies 3 voor serviceplanning
Kies 4 voor administratie en bestellingen

×

Binnen 1 werkdag bespreken we uw perfecte oplossing.