Voedselverpakkingen

Voedselverpakkingen hebben betrekking op verpakkingen die rechtstreeks in contact staan met voedingsmiddelen of die worden gebruikt om voedingsmiddelen in te bewaren, van de productie tot de distributie aan de klant. Deze verpakkingen worden gebruikt om de voedingsmiddelen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, wijzigingen, vervuiling en vervalsing.

Wat zijn de verschillende soorten voedselverpakkingen?

De belangrijkste soorten voedselverpakkingen zijn glazen verpakkingen, vacuümverpakkingen, aseptische verpakkingen, plastic verpakkingen, blik, kartonnen verpakkingen, houten verpakkingen, lang houdbare verpakkingen, ijsverpakkingen, metalen verpakkingen, gelamineerde verpakkingen en sapverpakkingen. Sommige voedingsmiddelen, zoals ontbijtgranen en diepvriesmaaltijden, worden vaak verpakt met een combinatie van twee soorten verpakkingen, zoals een plastic zak in een kartonnen buitenverpakking, genaamd ‘bag-in-box’-verpakking.

Het is uiterst belangrijk dat elke gevulde verpakking duidelijk wordt gemarkeerd voor productidentificatie, datum- en partijmarkering en tracking tijdens de productie- en distributieprocessen, ongeacht het type verpakking en de omstandigheden waaronder deze is gevuld, van droge, stoffige omstandigheden tot vochtige, koude.

Welke machines zijn er beschikbaar voor het markeren op voedingsproducten?

Er is een breed scala aan markeersystemen beschikbaar om verpakkingen te markeren, waaronder continuous inkjetprinten, thermo inkjetprinten, thermo transfer en laserprintsystemen. Door de grote verscheidenheid aan markeringssystemen waaruit bedrijven kunnen kiezen, is er voor ieder bedrijf een optimaal systeem dat het beste past en hoogwaardige markeringen op producten en verpakkingen drukt, in welke omgeving dan ook, voor elk verpakkingsmateriaalsubstraat en voor alle soorten inkten (bij gebruik van een inktsysteem).

Gezondheidsautoriteiten beschrijven een verpakking meestal als de container die ertoe dient om voedingsmiddelen te bewaren, te transporteren en te hanteren. Hoewel de belangrijkste doeleinden bescherming en bewaring zijn, staat er ook belangrijke gecodeerde informatie op de verpakking, zoals een houdbaarheidsdatum, productiedatum, batchnummer en voedingsinformatie. Deze waarschuwingen en productinformatie kunnen deel uitmaken van het drukwerk op de verpakking zelf, kunnen na het vullen tijdens secundaire handelingen op de verpakking worden gedrukt door print- en markeringsapparatuur of kunnen op de aangebrachte etiketten worden gedrukt.

Het verpakken van voedingsmiddelen heeft zich door de jaren heen ontwikkeld: voedselverpakkingen spelen nu ook een belangrijke rol voor merken die hun producten willen adverteren bij consumenten. Eenmaal op de schappen, kan een voedselverpakking gedrukt en grafisch advertentiemateriaal voor het merk bevatten, en uitgebreide informatie over ingrediënten en voordelen voor de gezondheid, zodat de consument wordt overtuigd om het product te kopen. En eenmaal thuis op de keukentafel kan soortgelijke informatie vaak voortdurende merkloyaliteit stimuleren, wat kan leiden tot herhaald kopen.

Direct contact

Voor Advies en Aanschaf van Nieuwe Systemen bel ons op: +31-85-8882-468

Voor een keuzemenu, belt u alstublieft: 0345 – 636 500

Kies 1 voor Advies en Aanschaf van Nieuwe Systemen
Kies 2 voor Helpdesk, Planning en Service
Kies 3 voor Administratie en Bestellen van Verbruiksgoederen

×

Binnen 1 werkdag bespreken we uw perfecte oplossing.