Productcodering

Wat betekent het coderen van producten?

Geïntegreerde systemen voor productcodering, markering, bedrukken, etikettering en bestempeling zijn ontworpen om variërende gegevens zoals houdbaarheidsdata of batch- of partijnummers op producten en/of de verpakkingen aan te brengen. Met dergelijke codering kunnen producenten en toezichthouders de authenticiteit van producten verifiëren. Het is voor dit soort inspecties uiterst belangrijk dat codes leesbaar blijven gedurende de hele levensduur van het product.

Deze codes kunnen helpen bij het terugroepen van defecte of verontreinigde producten, ter bescherming van de gezondheid en het welzijn van de consument. Daarnaast kunnen autoriteiten producten aan de hand van de codes traceren als ze niet bij hun beoogde ontvangers zijn terechtgekomen, en namaakproducten identificeren en uit productie nemen voordat ze aan consumenten worden geleverd.

Productcodering kan bovendien waardevolle informatie over de distributieketen en het product leveren aan de ontvanger van getransporteerde verpakkingen. Met de codes kunnen bedrijven en klanten producten volgen die van de producent naar de bestemming worden vervoerd, zodat de ontvangers zeker weten dat de producten op tijd worden geleverd of zodat ze worden gewaarschuwd als de producten vertraging oplopen.

Productcodering kan direct worden gemarkeerd op producten en/of hoofdverpakkingen met behulp van continuous inkjet, thermo inkjet, thermo transfer systemen of laserprinters. Variërende codes kunnen ook op het product en/of de verpakking worden aangebracht door deze op etiketten te drukken. Product- en hoofdverpakkingsetiketten worden meestal tijdens het verpakkingsproces op het product in de productielijn aangebracht en gecodeerd nadat het etiket is aangebracht.

Continuous inkjetprinters (CIJ) worden vaak gebruikt om codes aan te brengen op poreuze of niet-poreuze materialen en oneffen oppervlakken. Thermo inkjetprinters (TIJ) leveren goede resultaten bij het drukken van codes op gladde of gecoate oppervlakken zoals plastic folie-etiketten of gecoate kartonnen verpakkingen. Thermo transfer printers (TTO) printen met behulp van een folielint, essentieel voor het drukken op flexibele verpakkingen zoals folies. Laserprinters worden gebruikt om codes op producten te markeren of te etsen, en soms zelfs op metalen platen of etiketten die vervolgens aan producten worden gehecht.

De huidige geavanceerde Code Assurance-programma’s, zoals de Videojet CLARiSUITE-oplossing, slaan de productcodes van een bedrijf op in een database die is gekoppeld aan de productielijnen van het bedrijf. De software levert de codes aan apparatuur voor aanbrenging op producten, controleert en volgt vervolgens de codes als de producten verder door de productie gaan, zodat producten gegarandeerd de fabriek verlaten met de juiste codering.

Verzendetiketten, waar unieke productidentificatie en logistieke trackingcodes op staan, worden vaak op aanvraag afgedrukt, met behulp van print-and-apply-etiketteersystemen, en vervolgens toegepast op dozen en palletladingen. Door deze codes op verschillende momenten tijdens de verzending te scannen, kunnen producenten en klanten middels trackinggegevens op de hoogte blijven van de voortgang van de verzending.

Direct contact

Informatie en Verkoop Codeersystemen
0345 – 636 513

Service helpdesk
0345 – 636 500

×

Direct contact