Productcodering

Wat betekent het coderen van producten?

Geïntegreerde systemen voor productcodering, markering, bedrukking en etikettering zijn ontworpen om variabele data, zoals houdbaarheidsdata en batch- of partijnummers, op producten en/of de verpakkingen aan te brengen. Met dergelijke coderingen kunnen producenten en toezichthouders de authenticiteit van producten verifiëren. Het is voor dit soort inspecties uiterst belangrijk dat codes leesbaar blijven gedurende de hele levensduur van het product.

Deze codes kunnen helpen bij het terugroepen van defecte of verontreinigde producten, ter bescherming van de gezondheid en het welzijn van de consument. Daarnaast kunnen autoriteiten aan de hand van de codes producten traceren als ze niet bij hun beoogde ontvangers zijn terechtgekomen, en namaakproducten identificeren en uit productie nemen voordat ze aan consumenten worden geleverd.

Productcoderingen kunnen bovendien waardevolle informatie over de distributieketen en het product bevatten. Met de codes kunnen bedrijven en klanten producten volgen die van de producent naar de bestemming worden vervoerd, zodat de ontvangers zeker weten dat de producten op tijd worden geleverd of zodat ze worden gewaarschuwd als de producten vertraging oplopen.

Productcoderingen kunnen direct op producten en verpakkingen aangebracht worden met behulp van continuous inkjet, thermo inkjet, thermo transfer systemen of laserprinters. Variabele data kunnen ook op het product en de verpakking worden aangebracht door deze op etiketten te drukken. Product- en verpakkingsetiketten worden meestal tijdens het verpakkingsproces op het product in de productielijn aangebracht en gecodeerd nadat het etiket is aangebracht.

Continuous inkjetprinters (CIJ) worden vaak gebruikt om codes aan te brengen op poreuze of niet-poreuze materialen en oneffen oppervlakken. Thermo inkjetprinters (TIJ) leveren goede resultaten bij het drukken van codes op gladde of gecoate oppervlakken zoals plastic etiketten of gecoate kartonnen verpakkingen. Thermo transfer printers (TTO) printen met behulp van lint, essentieel voor het printen op flexibele verpakkingen zoals folies. Laserprinters worden gebruikt om codes op producten te markeren of te etsen, en soms zelfs op metalen platen of etiketten die vervolgens aan producten worden gehecht.

De huidige geavanceerde Code Assurance-programma’s, zoals de Videojet CLARiSUITE-oplossing, slaan productcodes op in een database die is gekoppeld aan de productielijnen van het bedrijf. De software levert de codes aan de printer voordat deze op producten aangebracht worden, controleert de codes en volgt de codes terwijl de producten verder door de productie gaan, zodat producten gegarandeerd de fabriek verlaten met de juiste codering.

Verzendetiketten, waar unieke productidentificatie en logistieke trackingcodes op staan, worden vaak op aanvraag afgedrukt, met behulp van print-and-apply-etiketteersystemen, en worden vervolgens aangebracht op dozen en palletladingen. Door deze codes op verschillende momenten tijdens de verzending te scannen, kunnen producenten en klanten middels trackinggegevens op de hoogte blijven van de voortgang van de verzending.

Direct contact

Voor Advies en Aanschaf van Nieuwe Systemen bel ons op: +31-85-8882-468

Voor een keuzemenu, belt u alstublieft: 0345 – 636 500

Kies 1 voor advies en aanschaf van nieuwe systemen
Kies 2 voor technische vragen of storingen
Kies 3 voor serviceplanning
Kies 4 voor administratie en bestellingen

×

Binnen 1 werkdag bespreken we uw perfecte oplossing.