Printen op glas

Glazen flessen blijven een populaire verpakkingsoptie om een aantal redenen, waaronder productdifferentiatie en om premium kwaliteit uit te stralen. Bovendien is deze verpakkingsvorm vanwege het hergebruik en recyclingmogelijkheden een milieuvriendelijke keuze. Glazen flessen zijn populair voor diverse voedingsmiddelen en dranken, voornamelijk voor producten die een sterke bescherming nodig hebben.

Kies de beste oplossing om glas te coderen

Videojet biedt een breed assortiment aan continuous inkjet (CIJ) en laseroplossingen om glas te coderen. Gepigmenteerde inkten zijn verkrijgbaar voor codes die goed leesbaar moeten zijn op donker glas of juist op licht glas waar een donkere vloeistof in zit. Een unieke inktsamenstelling levert een hoogwaardige inkjetcode die ook eenvoudig te verwijderen is, speciaal voor recylebare flessen. Videojet lasersystemen brengen permanente markeringen in hoge resolutie aan op vrijwel elk type glas.

Speciale inkten om op glas te printen

Voor glazen flessen waarop traceerbaarheidsinformatie geprint moet worden én die hergebruikt worden, heeft Videojet speciale inkten. Deze caustic removable inkten zijn tijdens het schoonmaakproces verwijderbaar. We kunnen zowel zwarte als gepigmenteerde (gekleurde) inkten leveren.

Waarom zou u voor inkjet kiezen om glas te coderen?

  • Gepigmenteerde inkten zijn ontwikkeld om goed leesbare codes te printen op donker glas en transparante flessen met donkere vloeistoffen, terwijl ze bestand zijn tegen de druk en hitte van productieomgevingen en contact van product tot product tijdens het productieproces. Kies uit ons assortiment gepigmenteerde inkten voor de Videojet 1710, ideaal voor het printen op glas.
  • Wij kunnen inkten leveren die bestand zijn tegen condensatie, zoals de V420 en V528. Deze inkten kunnen, ondanks condensvorming, zich hechten aan glas en zijn bestand tegen pasteurisatie en (her)koeling.
  • De caustic verwijderbare inkten, zoals Videojet V4220 en V483, zijn oplosbaar in gebruikelijke reinigingsmiddelen van 2-3%, waardoor flessen naar de fabrikant geretourneerd kunnen worden zonder de vorige code te verwijderen. Bepaalde inkten kunnen dienstdoen als unieke oplossing voor drankfabrikanten die verschillende inleverbare en niet-inleverbare dranken produceren.
  • Ook sneldrogende inkten kunnen wij leveren, zoals V4201, V4204, V4216, V4258, V4269. Deze inkten bevatten speciale sneldrogende solvents en de compatibele harstechnologie die nodig is wanneer u veel verschillende codes achter elkaar aanbrengt, en wanneer die codes in contact komen met elkaar.
  • Codes die met retort inkten zijn aangebracht, zoals Videojet V476 en V521, laten een kleurverandering zien van donkerrood naar lichtrood wanneer ze tijdens retortprocessen worden blootgesteld aan warmte en vocht. Hierdoor kunnen producenten bepalen of een bepaald product op de juiste wijze is geproduceerd.

Kies met een lasermarkeeroplossing voor een premium uitstraling

Lasermarkeren is een andere oplossing om te printen op glas. Breng permanente codes in hoge resolutie aan op vrijwel elke kleur en elk type glas. De permanente markeringen zorgen ervoor dat codes niet verwijderd kunnen worden zonder de verpakking te beschadigen, een ideale oplossing om namaak tegen te gaan dus! Bovendien maken de markeringen van hoge kwaliteit duidelijke codeertechnieken mogelijk en versterken ze het vertrouwen dat klanten in het merk hebben.

Wanneer een laser een code of markering op een plastic oppervlak plaatst, doet deze dit door extreme hitte te gebruiken om het plastic materiaal te smelten, een deel ervan weg te nemen (te verwijderen) en een markering in het oppervlak achter te laten. Door op deze manier het oppervlak te veranderen, laat de laser een permanentere markering achter dan een geprinte markering die aangetast kan worden door op een vochtig flesoppervlak geplaatst te worden, tijdens de verwerking weg te spoelen of door slijtage tijdens het hanteren te worden beschadigd.

Wanneer een laserstraal glas raakt, is het resultaat echter compleet anders: het glas breekt. Natuurlijke korrels en kristallijne structuren in het oppervlak zullen, wanneer ze zeer snel worden verwarmd, een microscopisch kleine ‘schilfer’ van het oppervlak afscheiden, aangezien het verhitte stuk snel uitzet ten opzichte van zijn omgeving. Op deze manier worden lasers gebruikt om op glas te etsen of te graveren, en als het vermogen, de snelheid en de focus allemaal goed worden geregeld, kunnen er uitstekende resultaten worden bereikt.

Met behulp van dit proces kunnen glazen flessen, buisjes en potjes worden gemarkeerd met lasers om serienummers, interne volgcodes en alfanumerieke traceerbaarheidsinformatie op zowel helder als gekleurd glas te produceren. Dit is vooral belangrijk in verwerkingslocaties waar veel vocht aanwezig is dat inkt kan oplossen of labels kan losmaken, of waar producthantering afgedrukte codes kan doen afslijten of uitsmeren.

De afsmelting die ontstaat tijdens het laseren op glas levert visuele consistentie op voor alfanumerieke codes, maar is niet consistent genoeg op grotere gebieden die nodig zijn voor complexere figuren zoals 2D-codes. Het is ook essentieel dat er een systeem aanwezig is om glasschilfers te verwijderen wanneer deze afschilferen, om ervoor te zorgen dat ze de laserstraal niet hinderen terwijl deze de volgende tekens creëert.

Een goed voorbeeld van een plek waar de lasertechnologie op glas als industrienorm wordt toegepast, is de productielijn. In deze opstelling wordt de laserstraal in het systeem op een roterende of trillende spiegel gericht. De spiegel beweegt op een manier die cijfers en letters op het te markeren oppervlak volgt. Dit is met name handig voor het printen van datums, vervaldatumcodes en partijnummering van producten die bijvoorbeeld langs een productielijn in een farmaceutische, voedings- of drankflessenlijn bewegen. Met laseretsen kunnen de glazen flessen worden gemarkeerd als ‘onderweg’. De plaats waar het markeren plaatsvindt, wordt een ‘markeerlaserstation’ genoemd, iets wat vaak voorkomt in verpakkingsbedrijven en bottelarijen. De snelheid van laseretssystemen heeft er grotendeels toe geleid dat ze oudere, langzamere technologieën zoals hot stamping en het stempelen van markeringen op glas hebben vervangen, aangezien de productielijnsnelheden zijn toegenomen.

Aanbevolen oplossingen

Op zoek naar een oplossing op maat om glas te coderen?

Wij denken graag met u mee om tot de ideale oplossing te komen. Met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van coderen gaan wij uitdagingen niet uit de weg. Vaak is er zelfs meer mogelijk dan u van tevoren gedacht had!

Een demonstratie op locatie is ook mogelijk. Onze printers kunnen namelijk direct bij u aan de lijn gezet worden. Zo kunt u de kwaliteit van de coderingen zelf beoordelen.

Om een afspraak te maken kunt u telefonisch contact opnemen via 085 – 888 24 68 of per e-mail via verkoop.nl@videojet.com.

Documentatie

Direct contact

Informatie en Verkoop Codeersystemen
+31-85-8882-468

Service helpdesk
0345 – 636 500

×

Direct contact