Kwalitatief hoogwaardige inkten van Videojet

Welke inkten zijn geschikt?Videojet heeft de mogelijkheden om inkten te ontwikkelen en de ervaring om de juiste oplossing te vinden voor uw markeerbehoeften voor onderdelen.

Ons ervaren team van CIJ-inktchemici bestaat uit experts in het creëren van inkten die werken voor uw toepassing, productie-omgeving en duurzaamheidseisen. Ze houden materiaaltrends en codeervereisten actief bij om ervoor te zorgen dat onze inktoplossingen kunnen aansluiten op de veranderende behoeften van onze klanten.

Onze ontwikkelingsprocessen eindigen niet in het inktlaboratorium. Naast de ontwikkeling van onze inkten, worden ook regelmatig trials bij klanten gedaan. We nodigen klanten zelfs uit om deel te nemen aan onze testfasen, om de vereiste inktprestaties in de gewenste toepassing te verifiëren. Dankzij deze aanpak kunnen ook de moeilijkste print- en codeeruitdagingen worden aangegaan.

Met een portfolio van meer dan 340 inktsoorten is Videojet de juiste partner voor u om de ideale inkt voor uw toepassing te vinden.

Hechting en leesbaarheid Fabrikanten begrijpen doorgaans dat het gecodeerde materiaal de inktprestaties beïnvloedt. En hoewel sommige materialen zoals papier meestal goed werken met de meeste inkttypen, kan het moeilijker zijn de plastic, metalen, rubberen en composietmaterialen die gebruikt worden in de automotive- en luchtvaartindustrie te coderen. Wist u bijvoorbeeld dat de nieuwe hoogwaardige kunststoffen met speciale weekmakers voor complexe uitdagingen voor hechting van de code kunnen zorgen?

Bovendien kunnen omgevingsfactoren zoals vocht, temperatuur en luchtvochtigheid de hechting en duurzaamheid van de inktcode beïnvloeden. Dit is vooral belangrijk in een industrie waar codes naar verwachting jarenlang leesbaar blijven en waar onderdelen in contact kunnen komen met solvents als brandstof en smeermiddelen. Er moet ook ruimte zijn voor droog- en uithardingstijd in productieprocessen, met name om ervoor te zorgen dat codes duurzaam en slijtagebestendig zijn voor de levensduur van het onderdeel.

Daarnaast kan de tijd tussen het printen van de code en het eerste contact met een materiaalverwerkend component, zoals een riem of mechanische geleiding, of met een ander product tot een afwijking in de hechting en leesbaarheid leiden. Deze productieprocesomstandigheden kunnen leiden tot problemen, zoals inkttransfer of het afgeven van de codes, en moeten daarom overwogen worden bij het kiezen van de beste inkt.

Om vele verschillende factoren te begrijpen, zijn er een paar vragen die u moet stellen ter voorbereiding op de bespreking van de inktkeuze met experts:

  1. Op welk materiaal (bijv. ABS, PE, PEX, PP, PVC, Al, Mg, Ni, staal, Ti, Zn, legeringen, composietmaterialen, glasvezel, glas, nylon, rubber enz.) codeer ik?
  2. “Zijn er coatings of verontreinigingen van het oppervlak aanwezig op het product afkomstig van het fabricageproces, voor of na het coderen? “
  3. Welke componenten komen na het coderen in contact met de inktcode, op welk moment, en hoe beïnvloedt dit de droogtijd van de inkt?
  4. Hoe ziet de productie-omgeving eruit en welke temperatuurextremen zullen de printer en het product ervaren en moet de code weerstaan?
  5. Welke componenten komen in contact met de code na het coderen, op welk moment, en hoe beïnvloedt dit de droogtijd van de inkt?
  6. Wat is de operationele omgeving voor dit product en welke toegevoegde inktattributen zijn er nodig (bijv. warmte- en oliebestendigheid, slijtagebestendigheid)?

Gezamenlijk zal dit alles u helpen om de inktselectie terug te brengen tot een handvol geschikte opties. Professionals uit de automotive- en luchtvaartindustrie hebben baat bij een samenwerking met een leverancier van codeer- en markeeroplossingen die hen kan begeleiden bij hun inktkeuze. Videojet staat voor u klaar om de beste codeeroplossing voor uw toepassing te bepalen.

Oplossingen voor automotive-producenten ontdekkenOplossingen voor luchtvaartproducenten ontdekken
Voorbeelden van inkten

Binnendringen van olie

Metalen onderdelen bevatten soms smeermiddelen die helpen bij het vormen, buigen of machinaal bewerken. Naast deze smeermiddelen worden oliën gebruikt om roest te voorkomen. Daardoor is het mogelijk dat de inkt niet hecht tenzij een speciale inktsamenstelling wordt gebruikt. Unieke inktsolvents en hars in de oliepenetrerende zorgen ervoor dat inkten een uitstekende hechting krijgen.

Contrastrijk

Gepigmenteerde inkten zijn ontwikkeld om uiterst zichtbare codes te creëren, doorgaans op donkere oppervlakken. Zij zijn ook bestand tegen de druk en de warmte van product-met-product-contact. Er zijn tal van kleuren beschikbaar. Sommige zijn uniek ontworpen om een hoog contrast op zowel lichte als donkere oppervlakken te verkrijgen.

Warmte-/stoombehandeling

Warmte-/stoombehandelde inkten kunnen een ideale oplossing zijn voor het printen op geëxtrudeerde plastic en rubberen producten waarbij hoge temperaturen en stoom onder druk voor uitdagingen met inktadhesie kunnen zorgen. Andere inkten vervagen of verdwijnen tijdens deze processen terwijl de warmte-/stoomconserveringsinkten van Videojet goed hun kleur kunnen bewaren en een uitstekende hechting bieden tijdens de conserveringsprocessen en de levensduur van het product.


 

Zonder overdracht/bestand tegen hoge temperaturen

De non-overdracht/hogetemperatuurbestendige inkten van Videojet zijn zo ontworpen dat ze minimaal afgeven. Dit kan met name belangrijk zijn voor producten die warm zijn als ze gecodeerd worden, zoals extrusies, of producten waar codes direct in contact kunnen komen met andere producten of materialen tijdens opslag of gebruik. Hechting van de code kan lastig zijn in deze scenario’s, maar speciale inkten kunnen helpen bij het behouden van de code-integriteit.

Gepigmenteerd zwart, ondoorzichtig


Gepigmenteerde, zwarte, ondoorzichtige inkten zijn een ideale oplossing voor toepassingen die resistentie tegen vervagen, lichtweerstand en verkleuring vereisen. Deze kenmerken zijn in het bijzonder geschikt voor veel toepassingen in de luchtvaartindustrie en bevinden zich binnen de markeerspecificaties voor onderdelen voor veel leveranciers en producenten in de luchtvaartindustrie.

Onzichtbaar fluorescent UV-leesbaar

Bepaalde producten uit de automotive- en luchtvaartindustrie kunnen vereisen dat discrete fluorescerende kleuren en merkinformatie alleen zichtbaar zijn onder UV-licht, voor leesbaarheid door machines of mensen. Onzichtbare fluorescerende inkten zijn beschikbaar in verschillende kleuren en bieden een onopvallende oplossing voor het coderen en traceren van producten in de gehele supply chain.


 

Bestand tegen solvents/chemicaliën; warmteconservering

Veel onderdelen in de automotive- en luchtvaartindustrie worden blootgesteld aan solvents in de omgeving zoals olie, smeermiddelen, antivries en brandstof. Wanneer codes die geprint worden met de solvent-/chemicaliënresistente inkten van Videojet, gedurende 30 minuten geconserveerd worden bij temperaturen van ca. 175 °C, worden zij resistent tegen afgeven/overdracht en verwijdering door stoom, afschaven en vele solvents.