Producttracking en -traceerbaarheid

Wat is producttracering?

Producttracering betekent dat een product of een commercieel item op elk moment kan worden opgespoord, inclusief informatie over wanneer en waar en door wie de goederen of product onderdelen werden verkregen, vervaardigd, verwerkt, opgeslagen, vervoerd, gebruikt of verwijderd.

Validatiepakket

Dit zijn de verschillende diensten van een leverancier met betrekking tot de validatie van de machine, relevante functies en processen geïnstalleerd door deze laatste.

Validatiedienst

De voorziening van validatiediensten. Validatie omvat de voorziening van gedocumenteerd bewijs dat een proces of systeem voldoet aan de vooropgestelde specificaties die in de praktijk kunnen worden gereproduceerd.

Aggregatie

Aggregatie verwijst naar de verzameling van individueel geserialiseerde verpakkingen in grotere eenheden. De uitdaging schuilt in de betrouwbare tracering van vooraf gemarkeerde individuele verpakkingen in grotere containers die meerdere fasen kan omvatten van het verpakken tot het palletiseren.

Serialisering

Elk product krijgt een uniek serienummer dat duidelijk identificeerbaar blijft tijdens de volledige levenscyclus.

Door een product of verpakking te volgen, kan de locatie van het object op dat moment geïdentificeerd worden. Traceerbaarheid in de productie geeft de route weer die een product heeft afgelegd van productie via distributie naar zijn bestemming. Voor beide moet vaak een identificatiecode op het product of de verpakking worden geprint, die op elk moment toegankelijk is via een online volgsysteem. Voor tracking kan dit een eenvoudige streepjescode zijn; voor traceerbaarheid zijn vaak meer geavanceerde en soms unieke codes vereist.

Deze codes kunnen helpen bij het detecteren van producten die zijn afgeweken van de normale distributieketen, waardoor bedrijven inkomsten verliezen. Traceerbaarheid in de productie stelt bedrijven ook in staat om efficiënt producten te identificeren die moeten worden teruggeroepen omdat ze een risico kunnen vormen voor de consument. Een snelle reactie in deze situaties kan helpen om vertrouwen bij klanten op te bouwen.

In bijvoorbeeld de voedselbranche zijn partijnummer, vervaldatum en productiedatum algemene voorbeelden van de codes die worden gebruikt voor traceerbaarheid. In andere branches, waaronder de producenten van farmaceutische en medische apparatuur en hun individuele onderdelen, worden unieke productidentificatiecodes vaak gebruikt als een middel om authentieke producten te identificeren, volgen en traceren via distributie. De unieke identificatiecodes die worden gebruikt, zorgen er ook voor dat de gecodeerde producten echt zijn, aangezien fabrikanten van vervalste producten geen toegang hebben tot de beveiligde databases waaruit de unieke codes worden gehaald.

Afzonderlijke verpakte producten worden meestal gecodeerd en vervolgens verpakt in verpakkingen, dozen en palletladingen in een proces dat aggregatie wordt genoemd. Deze grotere groep producten wordt ook vaak gecodeerd. Als u bijvoorbeeld de code van een palletlading leest, krijgt u toegang tot alle codes van de afzonderlijke verpakte producten in de lading.

De unieke traceerbaarheid, die oorspronkelijk bijna uitsluitend gebruikt werd in de farmaceutische productie, wordt nu ook steeds meer gebruikt in de voedselproductie, waardoor de traceerbaarheid van voedingsmiddelen vanaf de verwerking tot en met de detailhandel mogelijk is. De ingrediënten in afgewerkte voedselproducten worden ook vaak gecodeerd, zodat ze kunnen worden getraceerd naar hun oorspronkelijke bron in geval van een terugroeping vanwege verontreiniging.           

De tracking- en traceerbaarheidscodes worden aangebracht door markeersystemen die in staat zijn om de codes efficiënt en rendabel aan te brengen bij productielijnsnelheden terwijl ze tegelijkertijd duidelijk en leesbaar zijn. Deze systemen kunnen inkjet- of lasermarkeertechnologieën zijn, afhankelijk van de te markeren materialen en de omstandigheden van de gecodeerde objecten die de codes kunnen beïnvloeden. De kwaliteit van aangebrachte codes wordt meestal bevestigd door een vision systeem, hetzij als onderdeel van het markeerproces, hetzij onmiddellijk daarna.

Aanbevolen artikelen

Direct contact

Voor Advies en Aanschaf van Nieuwe Systemen bel ons op: +31-85-8882-468

Voor een keuzemenu, belt u alstublieft: 0345 – 636 500

Kies 1 voor Advies en Aanschaf van Nieuwe Systemen
Kies 2 voor Helpdesk, Planning en Service
Kies 3 voor Administratie en Bestellen van Verbruiksgoederen

×

Binnen 1 werkdag bespreken we uw perfecte oplossing.