Recente persberichten

Nieuwe Europese wetgeving 1169/2011 voor voedseletiketten

Nieuwe Europese wetgeving 1169/2011 voor voedseletiketten

De Europese Academie van Allergie en Klinische Immunologie heeft onlangs aangekondigd dat er meer dan 17 miljoen Europeanen een voedselallergie hebben en dat dit aantal nog steeds toeneemt.

Aangezien er geen echte antwoorden zijn op de vraag waarom voedselallergieën toenemen en onderzoekers nog steeds leren van de gevolgen van de aandoening, heeft de EU nieuwe vereisten voor voedseletiketten aangekondigd.

Vanaf 13 december 2014 moeten alle voedselproducenten binnen de EU voldoen aan nieuwe verpakkingsvoorschriften voor voedseletiketten. De Europese richtlijn 1169/2011 verschaft consumenten meer duidelijkheid over de ingrediënten, voedingswaarde en allergenen in verpakt voedsel, door wijzigingen door te voeren in de lay-out en de informatie op etiketten.

Wat betekent EU1169/2011 voor producenten?
De nieuwe richtlijn schrijft een aantal wijzigingen voor wat betreft de informatie op een etiket.
De meest relevante wijziging voor verpakkingsbedrijven is de vereiste om alle stoffen die als voedselallergeen worden aangemerkt, duidelijk te vermelden en te benadrukken (in de ingrediëntenlijst). Voor bedrijven die producten met allergenen produceren en verwerken kan deze regelgeving enorme veranderingen met zich meebrengen, omdat ze voorgedrukte verpakkingen en etiketten opnieuw moeten ontwerpen en bestellen. Dit is een tijdrovende en kostbare klus.

Voor wie gelden de nieuwe Europese voorschriften?
EU 1169/2011 geldt vanzelfsprekend voor producenten binnen de EU.
Opmerkelijk genoeg geldt het ook voor iedere organisatie die voedselproducten in de EU verkoopt.
Voorbeelden van bedrijven waarvoor de voorschriften gelden:

  • Winkeliers, inclusief online winkels
  • Cateringbedrijven, restaurants, fastfoodketens
  • Procesbegeleiding, verkopen of importeren van voedsel

Videojet kan u helpen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.
Wij leveren verschillende codeertechnologieën om variabele informatie te printen, zoals kleinkarakter inkjetprinters, dozenprinters. folieprinters, print & apply systemen en lasercodeersystemen.

Door direct aan uw productielijn alle informatie te printen, kunt u flexibeler werken en op de voorraad voorbedrukte labels en verpakkingen besparen.

Wilt u meer weten over codeersystemen van Videojet?
Neem contact met ons op via 0345 – 636 513

Klik hier om de volledige wetgeving te bekijken