Lasermarkeren en printen op metalen oppervlakken

Er worden verschillende soorten lasermarkeersystemen gebruikt om markeringen op metalen oppervlakken te printen of te etsen. Deze permanente codes zijn essentieel om ervoor te zorgen dat originele producten en onderdelen snel kunnen worden geïdentificeerd. Ze worden gebruikt in industrieën zoals de luchtvaart- en automotive-industrie, maar ook op consumentenverpakkingen zoals drankverpakkingen en farmaceutische productverpakkingen.

Laseretsmachines die tegenwoordig in gebruik zijn, bevatten een verscheidenheid aan CO2-, infrarood-, UV- en fiberlasersystemen. Aangezien metalen hittebestendige materialen zijn, was voor het markeren van metalen aanvankelijk laserstraling met een hoge dichtheid nodig. Deze systemen markeren oppervlakken op drie manieren: markeren, etsen of graveren.

Tegenwoordig is er een reeks lasermachines beschikbaar die met verschillende uitgangsvoedingen werken om een verscheidenheid aan te markeren metalen substraten en verschillende verpakkings- of producttoepassingen aan te pakken. De metalen die gemarkeerd worden, variëren meestal van geanodiseerd aluminium tot roestvrij staal en omvatten gecoate metalen waarvan het oppervlak in nauwkeurige patronen kan worden verwijderd door een laser om duidelijke, permanente markeringen te produceren. Aangezien deze verschillende lasersystemen verschillend werken bij verschillende metalen, is het essentieel dat bedrijven de beschikbare systemen evalueren door ze te gebruiken om voorbeelden van hun bepaalde materialen te markeren voordat ze het meest effectieve systeem dat bij hun behoeften past, kiezen.

Fiberlasermarkering wordt het meest gebruikt om markeringen of codes op roestvrijstalen oppervlakken te plaatsen. Deze systemen met een hoger vermogen markeren identificatiecodes rechtstreeks op roestvrijstalen onderdelen en op grotere producten door het oppervlak te etsen of te graveren. Deze codes kunnen numeriek, alfanumeriek, 2D of traditionele barcodes zijn.

CO2-lasermarkeersystemen die kortere golflengtes gebruiken dan traditionele lasermarkeersystemen kunnen gebruikt worden om markeringen aan te brengen op metalen oppervlakken zoals geanodiseerd aluminium. Het proces verwijdert de kleur van het aluminium oppervlak, zodat het kale metalen oppervlak eronder wordt blootgelegd, en er nauwkeurige tekens voor het coderen ontstaan.

Lasersystemen worden ook gebruikt om oppervlakken te markeren die eerder zijn voorbereid door een coating van emailverf, waarbij het verfoppervlak wordt verwijderd om codes op het blootgestelde metalen oppervlak te creëren. Dit proces heeft als voordeel dat lasers met een zeer laag vermogen worden gebruikt, waardoor de kosten worden verlaagd en de productie wordt versneld. Bovendien produceert het proces vanwege het lage stroomverbruik weinig of geen dampen of residuen, waardoor een veilige omgeving voor werknemers wordt gecreëerd.

Vooraf gecoate en gecoate oppervlakken zijn ook ontwikkeld voor gebruik bij het lasergraveren van metalen. Deze coatings zijn zichtbaar voor de laserstraal, die de coating aan het substraat versmelt terwijl de straal voorbijgaat. Bij aanraking door de laserstraal veranderen deze coatings het oppervlak van het metaal in een andere kleur (vaak zwart, bruin of grijs) om de gewenste markering te creëren.

Direct contact

Voor Advies en Aanschaf van Nieuwe Systemen bel ons op: +31-85-8882-468

Voor een keuzemenu, belt u alstublieft: 0345 – 636 500

Kies 1 voor Advies en Aanschaf van Nieuwe Systemen
Kies 2 voor Helpdesk, Planning en Service
Kies 3 voor Administratie en Bestellen van Verbruiksgoederen

×

Binnen 1 werkdag bespreken we uw perfecte oplossing.