Voldoen aan de UFI wetgeving | Videojet Technologies

Coderen volgens UFI-wetgeving

Op 1 januari 2021 treedt binnen de Europese Unie de UFI-wetgeving in werking. Dit houdt in dat een alfanumerieke code aangebracht moet worden op producten die schadelijk zijn voor de gezondheid. De komende jaren wordt deze wetgeving verder doorgevoerd en met ingang van 2025 is dit een verplicht onderdeel van de coderingen op gevaarlijke mengsels.

Wat is een UFI code?

Een UFI code is een nieuw element op uw labels dat bestaat uit een alfanumerieke code van 16 tekens. Deze code wordt door middel van koppeltekens opgedeeld in 4 secties, en is verplicht om aanwezig te zijn op alle producten die een gevaarlijke stof bevatten.

Direct contact

Informatie en Verkoop Codeersystemen
+31-85-8882-468

Service helpdesk
0345 – 636 500

×

Direct contact

Lees hier alle informatie over de UFI wetgeving

Waarom is de UFI in het leven geroepen?

De UFI code is ontworpen om consumenten te beschermen, en beschermt tegelijkertijd de samenstelling van uw stoffen. De aanwezigheid van deze code op producten, samen met andere informatie die u versterkt, zorgt ervoor dat hulpverleners sneller en beter kunnen optreden bij noodgevallen. Wanneer een UFI code duidelijk aanwezig is op het product, kunnen hulpverleners specifieke producten en de samenstelling identificeren waardoor zij adequater kunnen handelen. De code zorgt er tevens voor dat huidige verschillen in productnotificatie tussen EU-lidstaten verdwijnt, en er binnen de EU maar één code per chemische samenstelling aangemaakt hoeft te worden.

Aan welke eisen moet een UFI code voldoen?

De afkorting “UFI” moet in hoofdletters weergegeven worden, gevolgd door een alfanumerieke code van 16 tekens. Er zijn geen eisen gesteld wat betreft lettertype of grootte. Maar, de code moet duidelijk zichtbaar en leesbaar zijn op het etiket van het product, en moet gepositioneerd zijn op een logische plek. Bijvoorbeeld vlakbij de barcode of waarschuwingssymbolen. Alle producten die dezelfde samenstelling bevatten, bevatten ook dezelfde UFI code.

Voordelen voor producenten om te coderen

Merkbescherming – Voorkom namaak om productveiligheid te waarborgen en de supply chain te managen

Efficiënte tracering van producten – Minimaliseer schade van terugroepacties door nauwkeurige en snel onveilige of beschadigd producten te traceren

Deadlines

1 januari 2021 treedt de UFI wetgeving in werking. Over een periode van 4 jaar wordt de UFI wetgeving steeds verder aangescherpt. Hieronder vindt u een schematische weergave van de jaarlijkse aanpassing in de UFI wetgeving.

  • 1 januari 2021: verplicht voor alle nieuw geïntroduceerde mengsels voor zowel zakelijk als consumentengebruik
  • 1 januari 2024: verplicht voor alle nieuw geïntroduceerde mengsels voor industrieel gebruik
  • 1 januari 2025: verplicht voor alle mengsels die op dit moment al verkrijgbaar zijn

Hoe wordt een UFI aangemaakt?

Een UFI is een combinatie van het BTW-nummer van uw organisatie en een nummer dat specifiek is toegekend aan een chemische samenstelling. Dit nummer kunt u zelf bepalen en moet tussen de 0 en 268.435.255 liggen. Deze gegevens kunt u invoeren in de UFI Generator Tool van het ECHA (Europees agentschap voor chemische stoffen). Er wordt dan een unieke code gegenereerd, die voor producten met dezelfde samenstelling gebruikt kunnen worden. Meer informatie hierover kunt u terugvinden op de website van het ECHA.

Bel ons om een afspraak te maken!

Op zoek naar een oplossing op maat?

Wij denken graag met u mee om tot dé oplossing voor uw productielocatie te komen. Met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van coderen gaan wij uitdagingen niet uit de weg. Vaak is er zelfs meer mogelijk dan u van tevoren gedacht had!

Een demonstratie op locatie is ook mogelijk. Onze printers kunnen namelijk direct bij u aan de lijn gezet worden. Zo kunt u de kwaliteit van de coderingen en het gemak van onze printers zelf direct beoordelen.

Om een afspraak te maken kunt u telefonisch contact opnemen via 085 – 888 24 68 of per e-mail via verkoop.nl@videojet.com.